Als ondernemer kun je na een tijdje merken dat de rechtsvorm die je hebt misschien niet meer de beste keuze is. Soms kan het aantrekkelijk zijn om van een eenmanszaak over te stappen naar een BV, of juist andersom. Door de afbouw van de zelfstandigenaftrek en de verlaging van de MKB winstvrijstelling wordt de BV al snel interessanter.
Maar wanneer is een overstap nou echt slim? En wat zijn de voor- en nadelen van een BV in vergelijking met een eenmanszaak? Hier kijken we naar wat de laatste belastingveranderingen en andere belangrijke factoren voor jou betekenen.
Voordelen van een BV
- Beperkte aansprakelijkheid: Het grote voordeel van een BV is dat je als eigenaar niet persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Alleen als er echt sprake is van fraude of slecht beleid, kan je aansprakelijk worden gesteld. Dit biedt veel meer bescherming.
- Fiscale voordelen: Afhankelijk van je winst kunnen BV’s profiteren van lagere belastingtarieven. Een groot voordeel is dat je alleen inkomstenbelasting betaalt over je DGA salaris, en pas box 2 belasting als je besluit jezelf dividend uit te keren. Zolang je het geld in je bedrijf laat betaal je alleen vennootschapsbelasting
- Groeimogelijkheden en continuïteit: Een BV heeft een eigen rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat je bedrijf kan blijven bestaan, ook als je het niet meer zelf runt (bijvoorbeeld als je er stopt of overlijdt). Dit maakt het makkelijker om je bedrijf over te dragen of te verkopen.
- Financiering: Omdat een BV een aparte rechtspersoon is, kunnen schuldeisers zich alleen richten op de BV zelf, niet op jouw privévermogen.
- Gemakkelijker bedrijf verkopen: Als je een BV hebt, kun je het soms belastingvriendelijker verkopen dan een eenmanszaak.
Nadelen van een BV
- Hogere kosten: Een BV kost meer om op te zetten en te onderhouden. Er komt extra administratie bij kijken, zoals het opstellen van jaarrekeningen en belastingaangiften.
- DGA-salaris en administratie: Als DGA moet je jezelf een salaris uitbetalen. Dit is in 2025 minimaal €56.000, wat betekent dat je zelf belasting moet betalen over dit salaris, plus je hebt kosten voor loonadministratie. En als je jezelf teveel betaalt, kan dit nadelig zijn voor je belastingaangifte.
- Beëindigen van een BV: Als je ooit van plan bent om je BV te stoppen, is dat ingewikkelder en duurder dan bij een eenmanszaak.
Wanneer is het tijd om van rechtsvorm te veranderen?
Het zogenaamde omslagpunt is het moment waarop je winst zo hoog is dat het aantrekkelijker wordt om van een eenmanszaak naar een BV over te stappen. Het is niet mogelijk om hierbij één punt aan we wijzen. De volgende facturen spelen een rol:
- Je DGA salaris. Het minimale DGA salaris voor 2025 is € 56.000,-. Maar als een medewerker meer verdient dan dit, moet je dat salaris aanhouden. Ook moet het salaris in lijn zijn met wat iemand in een “vergelijkbare dienstbetrekking” verdient.
- Hoeveel geld je privé nodig hebt. Op het moment dat je niet al je geld privé nodig hebt, kan je het in je BV laten zitten. Hier moet je later wel alsnog belasting over betalen, maar je kan dit heel lang uitstellen
Vermogen opbouwen in box 2
Als je de hele winst uit onderneming nodig hebt om van te leven, is een BV minder snel interessant. Maar als je van plan bent om vermogen op te bouwen, opent de BV een nieuwe wereld een mogelijkheden. Naast de opbouw van vermogen in box 1 (eigen woning + lijfrente) en box 3 (privé vermogen) kan je ook vermogen opbouwen in box 2, jouw BV. Dit maakt je minder afhankelijk van veranderende regelgeving. Als je op een gegeven moment geld nodig hebt, kan je kiezen of je dit uit box 1, box 2 of box 3 haalt.
Je kan tot 500k vanuit je BV aan jezelf uitlenen. Dit moet wel een zakelijke overeenkomst zijn met een zakelijke rente. Ook kan je een hypoheek nemen bij je eigen BV, of geld uitlenen aan je kinderen.
Rekenvoorbeeld: winst 100k
Stel dat je een winst uit onderneming hebt van 100k. Aan de linkerkant zie je dat bij een DGA salaris van 56k de BV dan een paar honderd voordeliger is (zonder startersaftrek). Het voordeel kan groter zijn als je besluit om niet al het dividend uit te keren, maar het geld in de BV te laten. Je stelt dan 9k aan belastingheffing in box 2 uit.
Aan de rechterkant zie je dat bij een DGA salaris van 70k de eenmanszaak weer iets voordeliger is dan de BV. Het DGA salaris is dus best bepalend. Ook hier kan je de box 2 heffing van 6k uitstellen door geen dividend uit te keren.

Winst 150k
Bij een winst van 150k en een DGA salaris van 56k is de BV 5k voordeliger per jaar. Ook hier gaat de berekening uit van een volledige uitbetaling van het dividend. Als je niets uitkeert kan je 19k aan box 2 belasting uitstellen. Rechts kan je zien dat ook bij een DGA salaris van 70k hier de BV 4k voordeliger is per jaar. Ook hier kan je 16k aan belasting uitstellen door geen dividend uit te keren.

Holding-werk B.V.
Er wordt wel eens gezegd: één BV is geen BV. Als je overweegt om over te stappen naar een B.V., doe dit dan meteen op een slimme manier door te kiezen voor een holding-werk B.V. structuur. Dit biedt namelijk extra aantrekkelijke voordelen:
- Voordeel bij verkoop van je bedrijf: Met een holding-werk B.V. structuur kun je flink besparen op belasting bij de verkoop van je onderneming. Wanneer je slechts één B.V. hebt, betaal je belasting over je aanmerkelijk belang (box 2), omdat het geld naar je privévermogen wordt overgeheveld. Vervolgens betaal je ook nog vermogensbelasting in box 3 over de jaren die volgen. Dit kun je voorkomen met een holdingstructuur, waarbij je via de deelnemersvrijstelling het geld belastingvrij naar je holding kunt doorsluizen. Je behoudt vervolgens de controle over wanneer en hoe je het geld uitbetaalt naar privé, uiteraard op de meest belastingefficiënte manier.
- Bescherming van je vermogen: Als je slechts één B.V. hebt en daar in de loop der jaren winst hebt opgebouwd, kan een grote schadeclaim de opgebouwde winst in één keer vernietigen. Dit wil je uiteraard vermijden. Door jaarlijks (een deel van) je winst belastingvrij naar je holding over te dragen, blijft je winst veilig. In het geval van een schadeclaim kan er geen aanspraak worden gemaakt op het vermogen van de holding.
Samenvatting
Er is geen simpel antwoord op de vraag of je beter af bent met een eenmanszaak of een BV. Het hangt allemaal af van je situatie, je winst, je persoonlijke doelen en hoeveel tijd je bereid bent te steken in administratie. Een BV kan aantrekkelijker zijn als je winst hoger wordt en als je belastingvoordelen wilt benutten, maar vergeet niet dat de kosten van een BV ook niet niks zijn.
Dus, als je bijvoorbeeld merkt dat je flink groeit, is het misschien tijd om een keer te kijken of een BV niet voordeliger is. Maar als je net lekker bezig bent en je hebt niet veel winst, is er weinig reden om over te stappen.
Kortom: Neem de tijd om je situatie goed te analyseren en overleg met een specialist om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt voor jouw bedrijf!
Wil je meer weten, of graag professioneel advies? Neem vrijblijvend contact op!